Столичният общински съвет възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да

...
Столичният общински съвет възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да
Коментари Харесай

Кметът на София ще поиска държавата да премести Паметника на Съветската армия

Столичният общински съвет разпореди на кмета на София Йорданка Фандъкова да изиска от страната да премести от Княжеската градина Паметника на Съветската войска, който е държавна благосъстоятелност.

Решението бе взето след двучасови  бурни диспути с 41 гласа „ за “, 14 гласа „ срещу “ и 1 „ въздържал се “. То беше признато с  гласовете на ГЕРБ-СДС, Демократична България, Патриоти за София и самостоятелните общински съветници. След викания за оставката на ръководителя на СОС, общинските съветници на Българска социалистическа партия напуснаха залата. 

Междувременно с гръмък протест пред Столичната община, при който постройката бе обстрелвана с яйца и алена багра, както и с жива верига към паметника Паметника на Съветската войска и шествие, десетки показаха недоволството си от желанието на Столичния общински съвет да предложи на страната да реалокира монумента.  В митинга участваха и общинските организации на Българска социалистическа партия от други градове - да вземем за пример Кюстендил и Дупница, които стачкуват против решението на СОС за разглобяване на монумента в София.  

Симпатизанти на Българска социалистическа партия стачкуват против концепцията за пренасяне на паметника.
Posted by Дневник on Thursday, 9 March 2023
Дебатите за ориста му се водят от години. Паметникът на Съветската войска неведнъж е ставал обект на разнообразни акции. След като Русия нахлу в Украйна предходната година, те зачестиха, а наскоро 61-годишен мъж счупи паметната плоча с надписа на монумента в символ на митинг против съветската експанзия.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР